Лятото е много горещо - зимата е много студена!

Януари/февруари могат да бъдат дъждовни. Пролетта и есента са най-предпочитаните периоди за разглеждане на забележителности. Когато температурите са много приятни - дълги топли слънчеви дни (понякога горещи).

В Йордания има всички 4 сезона. През зимните месеци в Йордания понякога вали сняг, както във всяка друга страна. Но обикновено той се топи и се почиства много по-бързо. Обикновено това се случва в градовете с голяма надморска височина, като Аман, Петра и др. За щастие районът около Мъртво море обикновено е топъл и слънчев, да кажем 360 дни в годината, дори ако в Аман има сняг. Студът в пустинята може да бъде доста рязък - особено след залез слънце, затова през зимните месеци е препоръчително да вземете със себе си качествено дъждобран - и дрехи на слоеве, които можете да добавяте или сваляте според нуждите. Ако имате нужда от допълнителна топлина, купете си на място модерен червено-бял или черно-бял арабски шал за около 5 динара. Лятната жега може да достигне до 40 градуса С. Очевидно само лудите кучета и англичаните излизат на слънце посред бял ден! (класическа песен на Ноел Кауърд от 1931 г.).

Въпреки това много други го правят. Препоръчително е да се вземат добри предпазни мерки по време на тези горещини - т.е. да се избягва излизането на слънце по средата на деня и да се използва силен и надежден слънцезащитен крем. Много от историческите обекти са много открити, така че за защита от вредните слънчеви лъчи се препоръчват слънчеви очила, бални шапки за мъже/жени и шалове. Като цяло - Йордания е предимно мюсюлманска страна с преобладаващо консервативно население което е сравнително отворено и толерантно към културите и традициите на другите.

Свободата на всички религии е защитено право. Може да наблюдавате мюсюлманки, облечени в традиционното си и религиозно задължително облекло, което покрива главата и ръцете - до краката. Очевидно е, че западните жени не са подчинени на тези обичаи и не трябва да се съобразяват с подобен дрескод. Въпреки това разкриващото се облекло винаги е неподходящо. Консервативното облекло и за мъжете, и за жените е препоръчително, ако искате да сте на сигурно място. Особено в райони като този, в който се намира хотелът (центъра на Аман), и в някои градове като Карак, Джераш, Солта. Къси панталони, мини поли, ниски кройки и т.н. биха били много неуместни в тези райони и бихте се чувствали много неудобно като такива - не че някой би казал нещо - това би привлякло нежелани погледи. За мъжете - къси до коляното или под него са подходящи. Дами - панталони тип "Бермуда" с дължина до прасеца са подходящи. Дънките и тениските са напълно подходящи и за двамата.

В курортните хотели в Мъртво море и залива Тала например - дрескодът е по-свободен, както и в някои райони на Западен Аман. Слънчевите бани без горнище са забранени, а банските костюми от една част са за предпочитане, въпреки че бански костюми от две части са приемливи в басейните на хотелите.