Йордания

Йордания

Аман е чудесно място, където можете да усетите пулса на Арабия и да се запознаете с дълбоката история и културните нишки, които формират Йордания като цяло. Отправете се към плетеницата от улици, които се преплитат и извиват през забързания център на столицата, за да видите мозайката от трескави сукове и ехтящи минарета на джамии, които съставляват известния район Балад. Или пък отидете в Абдали, където зелените булеварди отстъпват място на шикозни кафенета и бутици от висок клас. В менюто може да се добавят и редица забележителности, които задължително трябва да се видят: колосалният римски театър; случайните останки от амонитски укрепления; множеството джамии, църкви и палисади, които съставляват цитаделата Джабал ал Кала... Това, че този обект на север от Аман привлича почти толкова посетители, колкото и легендарните скално-изсечени храмове в Петра, е свидетелство за огромното богатство на историята, която все още съществува в разрушения град Джераш. Да, тази смесица от извисяващи се колонади и стари форуми, очарователни храмове, превърнати във византийски църкви, и големи площади е обявена за може би най-удивителния римски провинциален град, който все още съществува на планетата. Можете да дойдете и да застанете там, където някога търговците от Средиземноморието са излагали стоките си, или да си представите глъчката на камилските кервани, пристигащи тук направо от дюните на голямото арабско пясъчно море.

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Уади Рум е добре познат от филма "Лорънс Арабски", описващ живота на британския войник Т.Е. Лорънс, който прекарва известно време в Уади Рум, докато служи на бунтовническите сили по време на арабското въстание срещу османските турци между 1916 и 1918 г. В книгата си "Седемте стълба на мъдростта" той описва извора и това е мястото, където войниците му напояват камилите си преди нападението на крепостта Акаба. Смята се, че някои скални руини са от къщата на Лорънс, и въпреки че няма сигурност в това, руините са задължителна част от обиколката на Вади Рум. Жълти и червени пясъчни дюни са разположени в целия Уади Рум, а спускането по пясъчна дюна е задължителна част от програмата на Уади Рум! В Уади Рум са разположени няколко невероятни скални моста - свободно стоящи скални арки, простиращи се между скалите. Най-известните от тях са Малкият скален мост, Бурда и Ум Фрут.

Почивка в Йордания

Йордания 2022

Йордания 2022

Според древната традиция планината Небо е мястото, от което Мойсей е видял Обетованата земя, преди да умре, а на 700 метра надморска височина се открива впечатляваща гледка към Светата земя и долината на река Йордан. Според сведенията това е мястото на смъртта и погребението на Мойсей, а църквата с мозайката е връхна точка на посещението. Мястото на покръстването, Витания отвъд Йордан, е сравнително скорошно допълнение към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се смята за първоначалното място на покръстването на Исус и мястото, където е пребивавал Йоан Кръстител. Сюрреалистично е да се намираш до тесните води, разделящи Йордания и Израел, и е обичайно да се видят кръщенета, които се извършват от израелската страна на мястото. Кусейр Амра е отлична спирка на около 70 минути източно от Аман. Добре запазеният пустинен замък от VIII в., построен като кралски пустинен оазис, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради невероятните си фрески.

Йордания

Йордания със самолет

Върнете се назад във времето с пътуване до суровите земи на природния резерват Дана. Този обширен щрих от издълбани долини и хълмове със скални ребра, облечени в храсти планини и изсечени върхове, увенчани с рушащи се скали, е не само най-голямата защитена територия в Йордания, но и предлага поглед към вековния начин на живот на хората от Близкия изток, които са създали своя дом тук. Можете да пренощувате в къщички от сух камък в древните села или да изберете лагер под звездите - всичко това преди дни на походи из прашните каньони и наблюдение на редките нубийски ибекси по хребетите. Това е чудесно място за пътешественици, които обичат природата. Старият, старинен град Мадаба може да бъде открит, прилепен до ръба на известната Кралска магистрала, която се вие през прашните пустинни хълмове и самото историческо сърце на Йордания. Градът, доминиран от великолепната си позлатена джамия и колекция от остри минарета, крие и страхотни древни мозайки от епохата на Омаядите. В нишите и параклисите на православната катедрала "Свети Георги" също се крият чудесни византийски произведения на изкуството, без да споменаваме множеството стари римски руини в града. Ще можете също така да опитате йорданско мезе с подправки и димящо шише в избледняващите османски къщи по главната улица.

Йордания със самолет
Йордания на море

Йордания на море

Дълбоките и тесни каньони Хазали и Бурра са сред най-невероятните гледки в Уади Рум. Уади Рум има невероятна колекция от скални рисунки и надписи, които документират човешкото обитаване на пустинята в продължение на хиляди години. Кусейр Амра е отлична спирка на около 70 минути източно от Аман. Добре запазеният пустинен замък от VIII в., построен като кралски оазис в пустинята, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на невероятните си фрески. Посетихме Петра четири пъти: два похода при изгрев слънце, посещение през деня и нашата вечер в Петра през нощта. Нощна Петра - посещение на Съкровищницата на Петра на свещи - беше една от любимите ни вечери в Йордания. Древните руини на розовочервения град са осветени от светлината на свещи и е невероятно да изживееш Петра след настъпването на тъмнината. Издълбана в пясъчникова скала, Съкровищницата е най-сложната руина в Петра. Тя е първата гледка, която посреща посетителите, когато излязат от дългото и тясно дефиле, което бележи входа на града, и ни спря дъха.

Йордания хотели

Нищо не създава по-силно усещане за пътуване назад във времето от посещението на руините на Джераш. Това е един от най-добре запазените древни римски градове в света и предлага впечатляващи места за посещение - от алеи с колонади и храмове до огромна спортна арена, която някога е имала капацитет от 15 000 зрители. Туристите започват приключението си за разглеждане на руините на Джераш, като преминават през Арката на Адриан. Приблизително 11-метровата структура е величествена, но е още по-впечатляваща, ако се има предвид, че първоначално е била двойно по-голяма. Ако това не е достатъчно, за да ви смае, изчакайте да разгледате това, което ви предстои. Хиподрумът - спортно игрище, построено около II в., някога е било домакин на състезания с колесници като забавление за хиляди зрители. Древният спорт оживява чрез ежедневни възстановки, в които участват борещи се гладиатори и състезаващи се колесници. Друга забележителност в руините на Джераш е Форумът. Овалната форма на площада е заобиколена от все още стоящи колони, които придават на пространството царствено усещане. Изкачете стъпалата на близкия храм на Зевс, за да се насладите на още по-добра гледка към мястото с колонади. И си представете представленията, които са се провеждали на богато украсената сцена на Южния театър. Изглежда, че в Джераш има очарователни руини за всеки - разгледайте, за да видите кой обект е вашият любим.

Йордания със самолет
Йордания Мистрал Травел

Впечатляващо природно чудо, Мъртво море е идеално за религиозен туризъм и за забавление на слънце със семейството. Със съчетанието си от плажен живот и религиозна история можете да се потопите в слънчевите лъчи, докато библейските учени могат да получат своята дневна доза религиозна история. Водещата атракция в Мъртво море е самата топла, успокояваща, супер солена вода - около десет пъти по-солена от морската и богата на хлоридни соли на магнезия, натрия, калия, брома и няколко други. Необичайно топлите, невероятно плаващи и богати на минерали води са привличали посетители още от древни времена, включително цар Ирод Велики и красивата египетска царица Клеопатра. Всички те са се наслаждавали на богатата, черна, стимулираща кал на Мъртво море и са плували без усилие по гръб, докато са попивали полезните минерали на водата заедно с нежно разсеяните лъчи на йорданското слънце.

Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Град Петра, столица на набатейските араби, е един от най-известните археологически обекти в света, разположен на 240 км южно от столицата Аман и на 120 км северно от черноморския град Акаба.Чудото на света Петра е несъмнено най-ценното съкровище и най-голямата туристическа атракция на Йордания и се посещава от туристи от цял свят.

На 6 декември 1985 г. Петра е обявена за обект на световното културно наследство, също така Петра е избрана от списание "Смитсониън" за едно от 28-те места, които трябва да посетите, преди да умрете.

Известен със своето очарование и древно културно наследство, Петра отбелязва постиженията на една впечатляваща цивилизация - набатейските араби, които перфектно са издълбали града в планините. Той е бил смятан за най-важното стратегическо място като връзка и точка на сближаване между Арабския полуостров на юг и Леванта на север, с далечната страна Китай и със сърцето на Европа.

Климатът в Йордания обикновено е субтропичен и сух, с доста студени зими поради надморската височина и слънчеви лета, които са горещи, но отчасти се влияят и от надморската височина. Всъщност по-голямата част от Йордания е заета от плато, чиято надморска височина е между 700 и 1200 м. (2 300 и 3 900 фута). Платото е прекъснато само на запад от тясната долина на река Йордан, която слиза дори под морското равнище и има по-високи температури, с мека зима и много горещо лято. В южната част също има планини, чиято кулминация е Джабал Ум Дами, висок 1854 м. (6083 фута).

В Йордания валежите обикновено са оскъдни и се случват от ноември до април, като максимумът им е през зимата, между декември и февруари. По-голямата част от страната е пустиня, докато северозападната част е полупустиня, а някои части от нея, разположени на височина над 1000 м, са дори доста зелени. От ноември до март понякога се случват по-интензивни от обичайното и концентрирани във времето дъждове, като в тези случаи речните корита, наречени вади, които през по-голямата част от годината остават сухи, могат внезапно да се напълнят и да затруднят придвижването.

Времето в Йордания се определя от арабското стандартно време (AST) (UTC+02:00), като през летните месеци се измества с един час (UTC+03:00).

Йордания граничи с две морета - Червено и Мъртво.

Крайбрежната ивица на Йордания е 27 км и се простира покрай Червено море. Червено море се намира край бреговете на Източна Африка и полуостров Саудитска Арабия. Въпреки че се нарича Червено море, то не е точно червено. Наречено е така заради специфичен вид водорасли, които се срещат във водата и придават червеникаво-кафяв цвят.

Мъртво море може да се похвали с впечатляващо местоположение, тъй като граничи както с Израел, така и с Йордания. То се простира на 67 км дължина и до 18 км ширина по протежение на Йорданската рифтова долина. Както Израел, така и Йордания могат да се похвалят с много красиви плажове, които се простират покрай Мъртво море.

Плажовете на Йордания се намират в североизточната част и са в близост до хотелската зона. Плажовете в Йордания са много по-тихи от по-големите курорти в Израел, което ги прави идеално място за почивка на двойки. С множество удобни за туристите ресторанти, барове, кафенета и хотели това е идеална дестинация за почивка на Мъртво море.
 

Международното летище Queen Alia International Airport (QAIA) е удобно разположено на 50 минути от историческия център на Аман и е основното летище в Йордания, обслужвано от най-големите световни авиопревозвачи.