почивка в Йордания

Почивка в Йордания

Акаба е вратата на Йордания към Червено море. Той се доближава до израелския курортен град Ейлат от другата страна на границата и увенчава върха на солената вода с множество палмови алеи и плажове с жълт пясък. Днес мащабните проекти за преустройство и издигането на изключително луксозни курортни хотели в залива Тала на юг превръщат Акаба в идеалното морско убежище в Близкия изток. Можете да обиколите древните руини на Тал Худжайрат Ал-Гузлан, да видите финиковите дървета на Шат Ал-Гандур или да направите това, което повечето правят: да се потопите под водата на SCUBA екскурзия, за да видите разноцветните рифове, които ограждат подводните легла наоколо. Тази огромна част от северозападна Йордания обещава сериозно спираща дъха природа, пълна с криволичещи речни долини и потънали в прах проломи, стръмни долини, изваяни през вековете, и множество скрити пътеки, издълбани в скалите. Той е известен като най-ниско разположеният природен резерват на земното кълбо и се спуска бавно към солените води на Мъртво море. Днес той е завладян предимно от приключенски туристи и фирми за екипировка, които предлагат всичко - от безстрашни походи до сърцераздирателно скално катерене в каньоните и спускане с цип през сухия и прашен въздух.

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Не е нужно да стигате до Петра, за да видите фантастични археологически обекти в Йордания. Всъщност в столицата Аман (където вероятно ще пристигнете от чужбина) се намират множество очарователни руини, много от които са на кратко пешеходно разстояние една от друга. Насочете се към центъра на града, за да видите една от най-известните руини: Цитаделата на Аман. Археолозите са открили артефакти около Цитаделата, които показват, че тя е обитавана поне от бронзовата епоха. Тук можете да видите няколкото колони, които са останали от невероятния Храм на Херкулес - значима римска постройка, която никога не е била завършена. Потърсете каменната скулптура на няколко пръста, които някога са били част от статуя на Херкулес, която може би е била висока повече от 12 метра. Тя подсказва колко величествена е била тази забележителност по време на своя разцвет.

Екскурзия в Йордания

Почивка в Йордания
почивка в Йордания 2022

почивка в Йордания 2022

Земята на днешна Йордания е била място на значими събития в историята на християнството, обхващащи векове наред в Новия и Стария завет. Именно поради това религиозно значение местата из цяла Йордания са обявени за поклоннически места и са посетени от папа Йоан Павел VI, папа Йоан Павел II, папа Бенедикт XVI и папа Франциск през последния половин век. Като страна, посветена на религиозното съжителство, Йордания поддържа и защитава тези религиозни обекти за ползване от поклонници от цял свят. Мястото на заселването на Йоан Кръстител във Витания отвъд Йордан, където е кръстен Исус, е отдавна известно от Библията (Йоан 1:28 и 10:40) и от византийските и средновековните текстове. Сега мястото е идентифицирано на източния бряг на река Йордан, в Хашемитското кралство Йордания, и е в процес на систематично проучване, разкопки, реставрация и подготовка за приемане на поклонници и посетители. Витания отвъд Йордан се намира на половин час път с кола от йорданската столица Аман. Местата в района на Витания са били част от раннохристиянския поклоннически маршрут между Йерусалим, река Йордан и планината Небо.

почивка в Йордания със самолет

Една от най-добрите атракции в Аман за любителите на историята е Римският театър. Възстановеният амфитеатър, който побира 6000 души, датира от времето, когато Аман е бил управляван от римляните град, известен като Филаделфия, преди близо 2000 години. Атракцията все още е изпълнена с живот, като в нея се провеждат множество събития и посреща както местни жители, така и туристи. В близост до него туристите могат да посетят Нимфеума - римски фонтан, построен по същото време като театъра, както и по-малкия театър с 500 места - Одеон.

почивка в Йордания със самолет
почивка в Йордания на море

почивка в Йордания на море

На 410 м под морското равнище Мъртво море е най-ниското място на Земята. Крайбрежието на Мъртво море в Йордания е един от най-впечатляващите природни и духовни пейзажи в света и днес остава толкова привлекателно за международните посетители, колкото е било за крале, императори, търговци и пророци в древността. Основната атракция на Мъртво море, разбира се, е самата успокояваща, необичайно солена вода. Съдържанието на сол във водата е 31,5 %, което я прави толкова плавателна, че е невъзможно посетителят да потъне. Водата съдържа и 21 минерала, включително високи нива на магнезий, натрий, калий и бром, като 12 от тези минерали не се срещат в нито един друг водоем в света. Проучванията показват, че комбинацията от водата на Мъртво море и богатата черна кал, открита по бреговата линия, има значителни ползи за здравето, включително подобряване на кръвообращението, облекчаване на дискомфорта от артрит, лечение на алергии и съживяване на кожата.

почивка в Йордания хотели

Мястото на известното чудо с гадаринската свиня, Гадара е бил известен навремето като културен център. Тя е била дом на няколко класически поети и философи, включително Теодор, основател на реторическа школа в Рим, и веднъж един поет я нарекъл "нова Атина". Кацнала на великолепен хълм с изглед към долината на река Йордан и Галилейско море, Гадара днес е известна като Ум Каис и се гордее с впечатляваща улица с колонада, сводеста тераса и руините на два театъра. Можете да разгледате забележителностите, а след това да вечеряте на терасата на изискан ресторант със спираща дъха гледка. Ум Каис (Гадара), построен с помощта на зашеметяващи черни базалтови камъни, е бил един от градовете на Декаполис, планиран с римска градска схема. Османското селище върху част от древния град е придобито от Департамента по антиките, който сега провежда няколко проекта за разкопки и консервация на обекта, включително реставрация на главния (западен) театър. Местоположението на Ум Каис е особено важно. Посетителите на обекта могат да видят сирийските Голански възвишения, планината Хермон, Тивериадското езеро и северните палестински равнини.

почивка в Йордания със самолет
почивка в Йордания Мистрал Травел

Вади Муджиб е впечатляващ речен каньон, известен като Големия каньон на Йордания. Реката се влива в Мъртво море на повече от 400 м под морското равнище и се смята, че някога през нея е минал Мойсей. Картата на Мадаба е невероятна мозаечна карта на Близкия изток, създадена през VI в., която се намира в ранновизантийската църква "Свети Георги" в град Мадаба. Плуването в Мъртво море, най-ниската точка на Земята, е момент от списъка с най-интересните за всеки маршрут в Йордания. То е подходящо наречено Мъртво море, тъй като водата е лишена от живот, а нивото на сол е 4 пъти по-високо от това в останалите океани по света, затова по-скоро трябва да се плува, отколкото да се плува! Водата съдържа 35 минерала, които, заедно с богатата кал по брега, я превръщат в спа удоволствие за кожата. Препоръчваме ви да отседнете в хотел на Мъртво море в Йордания. Така ще се насладите най-добре на Мъртво море, а някои хотели имат директен достъп до Мъртво море за плуване.

почивка в Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Най-доброто време за посещение на Йордания е през пролетта и есента, когато дните са топли, с температури до 20 градуса, а нощите са хладни. Този климат е приятен и идеален за опознаване - не е прекалено горещо за разходки в природните резервати, а флората и фауната са в изобилие.

Плажът на Аман
 
Чистият пясък и спокойната вода са отличителните черти на този невероятно красив плаж. Плажът на Аман е една от най-посещаваните дестинации за почивка в Йордания. Зашеметяващата брегова линия има безупречен пясък, който се простира по протежение на чистите води.  Топлото слънце и кристално чистата вода го правят идеално място за гмуркане с шнорхел. Множество туристи посещават плажа на Аман през цялата година, което го превръща в оживена брегова линия.

Плаж Корал в Акаба
 
Ако търсите спокойствие, няма по-добър избор от плажа Корал.  Въпреки че този спокоен плаж предлага всичко, което имат и другите йордански плажове, именно спокойствието в околната среда го отличава от другите брегове. Можете да се отдадете на красивите гледки, далеч от тълпите и шумния град. Потапяйте се в чудесата на пейзажа без никаква намеса или смущения.

Спокойният плаж се намира на кораловия бряг на Акаба, който е най-добрият курорт в Йордания. Плитките и кристално чисти води предлагат най-добрия начин да се видят красивите коралови рифове и морските обитатели. Освен това, ако обичате да се гмуркате, бреговата линия е пълна с рифови образувания, което прави преживяването ви при гмуркане впечатляващо и ви дава чудесни шансове да изследвате морското дъно.

Столицата на Йордания е Аман, основан през 19 век. От 1921 г. Аман е столица на страната. Аман е град с населениео от около 1 млн. души. Разположен е на 40 км североизточно от Мъртво море. Аман е безспорно най-големият град в Йордания. Укрепени селища съществуват в района от дълбока древност; най-ранните датират от халколитния период (ок. 4000-3000 г. пр. Хр.).
 

1. Петра - Древният град Петра е едно от най-уникалните и завладяващи места за посещение в Йордания. Той е включен в списъка на Новите 7 чудеса на света и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Някои от обектите, които трябва да посетите в Петра, са Театърът, Високото място за жертвоприношения, Манастирът, Съкровищницата и Улицата с колонадите. Докато сте тук, не пропускайте да се насладите на нощното шоу в Петра.

2. Мъртво море - Едно от най-уникалните преживявания, които можете да опитате в Йордания, е плаването в Мъртво море. Това е едно от най-квинтесенциалните туристически места в Йордания. Мъртво море е известно в цял свят с богатите си минерални води и с лечебните свойства, които утайката от Мъртво море има за кожата.

3. Уади Рум - Йордания е дом на доста уникални забележителности в света. Уади Рум е едно такова място, което определено трябва да бъде в списъка ви с места, които да посетите в Йордания. Точно от Долината на луната до каньона Хазали можете да прекарате една нощ на глемпинг и също така да се отдадете на впечатляващо наблюдение на звездите.

Валутата в Йордания е йордански динар.

1 JOD = 1,41 USD
1 JOD = 1,41 Euro

Приемат се както щатски долари, така и евро. USD е по-добър, тъй като е с повече или по-малко фиксиран курс, докато курсът на еврото се променя. Хотелите, магазините и ресторантите приемат плащания в USD.