Нова година Анталия

Нова година Анталия

Аспендос може и да се радва на туристическа слава, но Термесос, на 34 км северозападно от Анталия, го превъзхожда по атмосфера. Нито гърците, нито римляните са успели да укротят войнствените писидийци, които яростно защитават своята независимост от планинската еяка на Термесос. Добре запазените останки на този древен град са разпръснати по пресечен склон на хълм, от който се открива спираща дъха гледка към околността. Носете здрави обувки и вземете много вода, ако искате да разгледате напълно този обект. Особено впечатляващи са улицата с колонадите и горната агора, но не пропускайте и театъра, откъдето се открива изумителна гледка към върховете на планината Таурус. Ако изобщо се интересувате от историята на класическата епоха на това кътче от турското крайбрежие, не пропускайте този прекрасен музей. Ослепителните експонати тук представят най-добрите находки от всички големи разкопки в околността. Още по-хубаво е, че колекцията е показана по образцов начин, което прави богатата (и доста сложна) история на тази част от крайбрежието лесно разбираема.

Времето в Анталия

Карта на Анталия

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ АНТАЛИЯ

Прочетете нашата статия и ще останете запленени какво може да ви предложи Анталия

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ АНТАЛИЯ

Posted by Exotic Holiday on 2022-09-09

Една от най-характерните забележителности на Анталия и един от многото исторически паметници в стария град е минарето Yivli, построено от селджукския султан Алаеддин Кейкубад (1219-36 г.). Минарето е типичен и изключително добре запазен пример на селджукската архитектура, с квадратна основа, увенчана с осмоъгълен барабан, носещ рифелованата шахта, с галерия от корнизи около върха. Присъединената към нея джамия от XIV в. се използва и днес. Минарето се намира точно до входната порта на Кале в стария град. Срещу минарето се намира часовниковата кула на Анталия от османската епоха, а наблизо са разположени някои гробници от XIV в. Най-драматичният вход към стария град на Анталия е през Адриановата порта (известна като Uçkapılar на турски език), която е главната порта, водеща към източната част на стария град. Значителни участъци от елинистическите и римските градски стени в източната част на стария град са успели да се запазят в частичен вид, но Адриановата порта е най-забележителният от тези участъци.

Нова година 2023 Анталия

Нова година Анталия Кемер

Нова година Анталия Кемер

Построена през II в., тази приземена 14-метрова цилиндрична кула наблюдава старото пристанище на Анталия отвисоко в края на парка Караалиоглу. Никой не е съвсем сигурен каква е била основната ѝ функция, но повечето хора са съгласни, че е действала като наблюдателна кула или фар над оживеното пристанище долу. Сега това е фантастично място, откъдето можете да наблюдавате залеза или да се насладите на така важната панорамна гледка към района на старото пристанище. Самият парк е отлична територия за пикник и спокойно, изпълнено с цветя място, където можете да избягате от градските улици. Направете това, което правят местните жители, и елате тук по здрач, за да се поразходите. Наблизо се намират и отлични кафенета, ако имате нужда да си починете след разглеждането на забележителности. За почитателите на водата и всички, които искат да вдигнат адреналина, Националният парк "Каньон Кьопрюлю", разположен на 90 км североизточно от Анталия, е една от най-добрите дестинации за еднодневни екскурзии за посетителите на града. Зелено-синята вода на река Кьопрюлю се провира през драматични и скалисти високи скали и се е превърнала в една от най-популярните дестинации за рафтинг в Турция. Повечето хора се отправят тук от Анталия за полудневен рафтинг тур, но ако искате да изследвате повече, в националния парк има много възможности за пешеходен туризъм и множество древни градски руини.

Нова година Анталия Белек

Огромният стадион на Перге, изпълнен с развалини, полуразрушените храмове и огромната агора с колонади са пропити с атмосфера на отминала слава. Някога това е била столицата на древна Памфилия, която процъфтява първо под гръцко, а след това и под римско управление. Руините тук, на около 17 км източно от Анталия, не са толкова известни, колкото други по средиземноморското крайбрежие на Турция, което означава, че привличат по-малко тълпи, а посетителите могат спокойно да разгледат дългите колонадни улици и полусрутените храмове. Особено интересни са римските бани, елинистическата порта и районът на Акропола с широка гледка към целия обект. Това е най-лесният древен градски обект, който може да бъде достигнат от Анталия за независими туристи, тъй като трамвайната мрежа на Анталия вече се простира чак до Аксу, откъдето можете да изминете пеша последните два километра до входната порта на обекта. Близките села Олимпос и Чирали, разположени на около 84 км югозападно от Анталия, се намират на част от прекрасната брегова линия в близост до обраслите с растителност руини на древния ликийски град Олимпос. Освен руините, известната атракция тук е химерата - естествен вечен пламък, който трепти от скалистия отвес над нея. Олимпос е популярен сред младите туристи и има репутацията на оживен град през нощта, докато Чирали е по-спокоен и е насочен към разхлаждане на плажа.

Нова година Анталия Белек
Нова година Анталия Сиде

Нова година Анталия Сиде

Варовиковата местност около Анталия е богата на карстови извори, дупки и водопади. Варовиковите отлагания от тези извори са се натрупвали в продължение на 1,5 до два милиона години в огромни травертинови тераси, подобни на процеса, създал прочутите тераси в Памуккале в Турция. В Kırkgöz и Pınarbası (северозападно от Анталия) има извори и дупки, които могат да се видят, но най-известната карстова забележителност в околността са водопадите Горни Дюден. Каскадите тук, на 10 км северно от централната част на Анталия, се спускат по тесен пролом, край който има наблюдателна площадка с кафене и място за пикник. Пътуването дотук е приятна почивка сред природата и историческите забележителности на Анталия. Пещерата Караин, разположена на около 27 км северозападно от Анталия, близо до Дьосемалти, е била обитавана от праисторически човек и в нея са открити находки както от епохата на долния, така и от средния палеолит. Разкопаните тук находки включват кости и зъби, принадлежащи на неолитен човек. Някои от находките са изложени в малкия, но забележително богат музей на място. Широките, дъгообразни пещери тук са добра възможност за леко пещерно дело и са много популярни сред местните семейства, които си почиват от града. Ако можете, опитайте се да дойдете в делничен ден, когато са по-малко натоварени. Ако разполагате с кола под наем, пещерата и музеят в комбинация с карстовите извори малко по-далеч на север представляват добра еднодневна екскурзия. Ентусиазираните пещерняци могат да разгледат много други пещери в рамките на еднодневно пътуване от Анталия.

Нова година Анталия
Нова година Анталия Алания

Днешният най-голям курорт на Турската ривиера е основан на скалисто парче от брега от пергамския цар през II в. пр.н.е. като пристанище за мощната му флота. През вековете преди това наблизо са възникнали градове в целия древен регион Памфилия, някои от които са паднали под властта на Александър Велики, а други са се съпротивлявали на завоеванието му. Великолепните руини на Термесос, Перге и Аспендос се намират в непосредствена близост, а освен това са предали хиляди артефакти, които сега са изложени в прекрасния Археологически музей на Анталия. Анталия се развива с главоломни темпове, а търговски центрове, лъскави хотели и плажни клубове се издигат по крайбрежието на изток и на запад от града. Но има и очарователни природни гледки - водопади, луксозни плажове и колосалните планини Бей и Таурус.

Нова година Анталия Белек
Нова година Анталия Екзотик Холидей

Докато си проправяте път през възловите улички на стария град на Анталия, може да ви побият тръпки, като си помислите, че хората се разхождат по тези улици от повече от 2000 години. Освен че е осеян със следи от далечното минало на Анталия, Калейчи е анклав на спокойствие, който може да се посещава пеша в иначе забързания град. Малко по-късно ще говорим за величествената Адрианова порта и за Флиготното минаре, но друга от структурите, които определят силуета на Калейчи, е Кесик минаре (Счупеното минаре). В тази джамия, силно пострадала при пожар през XIX в., има каменна зидария от римски храм и византийска базилика, а през 2019 г. минарето ѝ получи нова конусовидна корона. Друга емблема е кулата с часовник, която стои на стража на входа на стария град срещу джамията Текели Мехмет паша от XVII в. Това е една от последните от 80-те кули в отбранителните стени на Анталия.

Нова година Анталия Екзотик Холидей

Frequently Asked Questions

Пристигане в Анталия с въздушен транспорт

Международното летище на Анталия се намира само на 13 км от центъра на града. То разполага с два международни и един вътрешен терминал и може да приеме близо 20 милиона пътници годишно. Българските граждани нямат нужда от виза за влизане в страната - могат да бъдат допуснати в Турция само с лична карта, която има валидност поне 5 месеца от датата на влизане в страната.

Пътуване до Анталия с кола или автобус

В допълнение към летището, посетителите, които пътуват с кола или автобус, разполагат с многобройни възможности за придвижване в и около града. Националните автобусни компании предлагат услуги от и до Анталия до дестинации в цяла Турция, а пътуващите с кола могат да пристигнат в града по държавните магистрали D650, D400 и Е87.

В Турция се намират множество обекти на ЮНЕСКО и много исторически останки. Това важи в голяма степен и за Анталия, тъй като градът някога е бил голямо селище във Византийската империя, а по-късно и в Османската империя. Туристите могат да се насладят на няколко запазени артефакта и структури, датиращи от III в., в местния район и около него, като например:

  • Адриановата порта
  • Музей на Анталия
  • Римското пристанище
  • Kaleiçi (Старият град на Анталия)
  • джамията Йивлиминаре

Анталия е известна със своите плажове и е чудесна дестинация за морска почивка. Има обаче две известни местни места, към които се стичат повечето туристи. Това са плажът Коняалти и плажът Лара.

Плажът Конялти е най-престижният и развит от двата плажа. Този плаж с едрозърнест пясък се простира на 7 км в западната част на града и се намира между скалите и планината Бейдаглари. Той се обслужва изцяло от спасители и разполага с душове и съблекални на място.

Плажът Лара, от друга страна, се простира на цели 10 км източно от Калейчи. Този пясъчен и чакълест плаж, който се намира само на 45 минути от центъра на града, също предлага пълни удобства като душове, шезлонги, в допълнение към много ресторанти и места за отдих.

Лято: Юни - август
Пиковият сезон за посещение на Анталия е от юни до август, когато времето е горещо и влажно. Водата в морето и реките е идеална за плуване. Ще намерите много туристи в града и на местните плажове. За да откриете по-малко населени места, трябва да излезете извън града за един ден в Чирали, Кас или да се отправите на групова или частна екскурзия с лодка.

Есен: Септември до ноември
Когато пиковият туристически сезон приключва, от септември до началото на ноември, все още ще имате топло време без силната жега и влажност на летните месеци. Това е любимото ни време от годината за престой навън със семейството ни. Прекарайте деня в разходки и опознаване, посетете вътрешен двор на местно кафене, за да наблюдавате хората, или посетете древните руини в града.

Пролет: Пролет: от март до май
С настъпването на пролетта местните жители нямат търпение да излязат навън, след като са били на закрито през студените дъждовни зимни месеци. Цветята цъфтят, времето е все още хладно, но започва да се затопля с приближаването към летните месеци.  Въпреки че времето може да е по-топло, морето и местните реки все още са доста студени и не са идеални за плуване. Ако това, което търсите, са туризъм и приключения на открито под слънчевите лъчи и с по-малко тълпи, това е чудесно време от годината да сте тук!

Районът около Анталия е завладяващ по отношение на природното разнообразие. Самият град е разположен на високи крайбрежни скали, предлага гледки към планините Таурус и е дом на впечатляващите водопади Дюден.

Само на кратко разстояние извън града обаче посетителите ще открият каньони, диви реки и красиви зелени национални паркове. Те не само спират дъха по време на пешеходни преходи, но и предлагат многобройни приключенски турове с рафтинг, каньонинг и катерене. Някои от най-големите природни забележителности, които трябва да видите в Анталия, включват:

  • водопадите Дюден
  • Пещерата Караин
  • Национален парк "Каньон Копрулу
  • Национален парк Altinbesik Cave
  • Национален парк Термесос

Районът около града не без основание е известен като Турската ривиера. Тук се наблюдават горещи и сухи лета и меки дъждовни зими, както и типичен средиземноморски климат през цялата година. Анталия има средно около 300 слънчеви дни годишно, което я прави чудесно място за почитателите на слънцето.

Средна дневна температура през лятото: 30 - 34ºC
Средна дневна температура през зимата: 14 - 17ºC

Има много възможности за прекарване на времето във водата, за пешеходен туризъм, а за търсещите приключения - за парапланеризъм или парасейлинг. Ако това е само една от спирките в маршрута ви за пътуване до Анталия, докато сте в Турция, препоръчваме 2 - 4 дни в зависимост от това колко време имате какво искате да правите, докато сте тук.