С богата история и зашеметяващ природен пейзаж Анталия е уникална лятна дестинация. От извисяващото се величие на планината Таурус до уединените плажове, които водят до древни градове на бивши империи, ето няколко отлични причини, поради които трябва да я посетите.

Интересувате се от посещение? Анталия е само една от многото фантастични дестинации, включени в епичното 12-дневно приключение в Турция на Culture Trip, водено от нашия Local Insider.

Чудесен пешеходен туризъм

Този маркиран пешеходен маршрут се простира на 540 км от Фетие до Анталия и се изминава за около 29 дни. Ще бъдете съпроводени не само от красиви гледки по крайбрежието, но и ще се натъкнете на 25 исторически забележителности, принадлежали на Ликийската империя.

Древни руини край плажа

Çıralı, красив и нетуристически плаж, е заобиколен от зелени планини и светлосини води. Тук се намира и древният ликийски град Олимпос; разходете се сред руините след ден, прекаран в лежане на плажа.

Удивителни хотели

Докато огромните курорти се възползват максимално от местната плажна ивица, по-малките бутикови хотели предлагат по-земни възможности за настаняване, разположени изцяло сред природата. Бутиковите хотели в Анталия никога не разочароват - от планински хижи до хотели на плажа.

Исторически артефакти

Музеят на Анталия разполага с впечатляваща колекция, която запълва 13 изложбени зали и галерия на открито. Тук можете да намерите всичко - от археологически находки от епохата на палеолита до красиви скулптури от римския период.

Красиви плажове

От тюркоазените води на Патара до белите пясъци на Коняалтъ - плажовете на Анталия варират от пренаселени и вълнуващи до уединени и потопени в природата. В зависимост от предпочитанията си, отседнете в някой от луксозните курорти или изберете по-усамотен бутиков хотел с достъп до минимално населен плаж.

Природни чудеса

Дуденските водопади са се превърнали в истинско самостоятелно място за посетители. Горният водопад се намира в парк североизточно от Анталия и се спуска в ждрело, заобиколено от прекрасна флора и фауна, докато долната част се спуска директно в Средиземно море и най-добре се вижда при обиколка с лодка.

Невероятна храна

В Анталия има индивидуални традиционни ястия и много пресни продукти, обляни в слънце, които се продават на базарите. Не забравяйте да получите пълна турска закуска и непременно опитайте прясно приготвена риба на скара и мезе (за предпочитане с изглед към морето).

Древни руини

Анталия е осеяна с много исторически обекти - от Адриановата порта в центъра на града до руините на Ликийската империя из цялата провинция. Не пропускайте да посетите забележителните ликийски скални гробници в Мира, древните руини в Ариканда и бившата столица на Ликийската империя Ксантос.

Зашеметяваща природа

Когато погледнете към Анталия, внушителните планини Таурус винаги са спиращо дъха зрелище. Извисявайки се над града, планинският комплекс разделя регионите по Средиземноморието и Централен Анадол.

Старото среща новото

Старият град на Анталия е красива смесица от древни постройки и реновирани османски къщи, които водят всяка калдъръмена пътека към прекрасна гледка към града от възвишение. Разходете се през Адриановата порта, бродете по тесните улички и снимайте, а накрая се отбийте в някое от кафенетата, за да се насладите на гледката изпод сянката.