В съвременния свят има повече от една опция за справяне с окосмяването – самобръсначки, епилатори, ленти са епилиране и т.н. Без съмнение обаче лазерната епилация остава най-дълготрайната от всички възможности.

Основното предназначение на лазерите за епилация е да премахват нежеланото окосмяване и да правят кожата гладка и нежна на допир. Перманентното отстраняване на космите може да бъде постигнато само чрез разрушаване на космения фоликул, в което именно се изразява същността на епилацията.

В тази статия ще разгледаме различните типове лазери, предназначени за обезкосмяване и начинът, по който работят.

Тип 1: Александритен лазер – използва една дължина на вълната на светлината, която се абсорбира дълбоко в космените фоликули. Процедурата с този лазер е ефективна и безопасно приложима при хора със светла кожа(I -III фототип).Неодостатъците му са,че не е подходящ при тъмни кожи( IV – VI фототип),процедурата е болезнена и има риск от изгаряния, противопоказен за прилагане върху кожа с тен, което го прави неприложим през лятото.

Тип 2: Рубинен лазер - Това е най-старият тип лазер, използван за целите на епилацията, и работи добре при светли и фини косми. 

Тип 3: Nd:YAG - Използва една дължина на вълната на светлината, която се абсорбира по-дълбоко от космените фоликули и е приложим специално върху тъмна кожа от IV - VI фототип по Фитцпатрик.  

Тип 4: Диоден лазер -Това е практически най-универсалното, ефективно и безопасно устройство за лазерна епилация, което е подходящо за премахване на нежеланото окосмяване по безболезнен начин на всяка част от тялото. Този вид лазер произвежда светлинен лъч, който е едновременно ефективен и безвреден  за кожа от I - VI фототип и действа при всеки цвят на косъмчетата, с изключение на побелелите, в които липсва  пигментът меланин. Лазерният лъч е достатъчно мощен да унищожи космения фоликул и същевременно щадящ към кожата, което позволява дори обработката на кожа с тен.

Лазерната епилация с диоден лазер е напълно безопасна даже  през лятото, стига да бъдат спазени условията за безопасност, а именно:

-5 дни преди и след процедурата не бива да бъде излагана на слънце/солариум желаната зона за третиране

-прекратяване на  прием на фоточувствителни медикаменти 7 дни преди процедурата

-седмица преди процедурата не прилагайте агресивни ексфолианти върху зоната за третиране

-14 дни преди лазерната епилация не използвайте автобронзанти (важно е кожата да бъде с равномерен тен)

-24 часа след лазерната епилация избягвайте загряващи процедури тип сауна и топла минерална вода

-в деня на процедурата избягвайте спортна активност и тежка физическа дейност поради възможно изпотяване

-5 дни след третиране на открита  част от тялото (това са предимно зоните от лицето) нанасяйте слънцезащитен крем висок фактор  

За повечето хора от I - IV фототип този вид лазер е златен стандарт за трайно премахване на нежеланото окосмяване, а хора с V и VI фототип са по-трудни за повлияване. В резултат на това са необходими повече на брой процедури с диоден лазер или Nd:YAG лазер. С развитие на технологиите в тази област, последното поколение апаратура за диодна лазерна епилация има вградена охлаждаща система, което прави процедурата безболезнена и комфортна. Типичен представител е диодния лазер на Alma Soprano Titanium. С тази модерна лазерна технология и най-висок клас апаратура, а също и предварително изготвен от професионалисти индивидуален план, съобразен с нуждите на всеки клиент, ви гарантира успешно постигане на мечтаната гладка кожа през всеки сезон.