За да преценим кога е най-подходящото време за тази процедура, трябва да вземем под внимание вида и цвета на кожата по схемата на Фицпатрик, гъстотата и цвета на косъмчетата и някои индивидуални особености(генетична предразположеност и текущ хормонален статус).

Ако кожата ви е по-чувствителна и търсите по-дълготраен ефект, тогава зимата е най-подходящия сезон за лазерна епилация и идеален момент за стартиране на процедурите.До следващото лято ще има видимо редуциране на нежеланото окосмяване. А ако целта ви е да се отървете от единични досадни косъмчета или да не прекъсвате зпочнатия си вече курс от процедури с иновациите в областта на лазерната епилация можете да го направите съвсем спокойно и през лятото.

Лазерна епилация и тип кожа по Фицпатрик:

Най-добрата призната система за класификация на типа кожа е системата Фицпатрик, която класифицира кожата в 6 различни категории – фототипове от I до VI.

Кожа тип I – изключително бледа кожа, която е много чувствителна към слънчева светлина и лесно изгаря.
Кожа тип II - светла кожа, която почернява минимално и е много чувствителна към слънчево изгаряне.
Кожа тип III - умерено светла кожа, която е чувствителна към слънцето, изгаря от време на време и придобива светлокафяв цвят.
Кожа тип IV - средно светла кожа, която придобива тен до кафяво и изгаря минимално.
Кожа тип V - средно тъмна кожа, която рядко изгаря и има слаба чувствителност към слънцето.
Кожа тип VI - дълбоко пигментирана тъмна кожа, която е чувствителна към слънцето, но никога не изгаря.

Видът на апарата за лазерна епилация е другото основно нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате кой сезон е най-доброто време за лазерна епилация.

Лазерна епилация през есенно-зимния период

· Без слънце

Един от основните проблеми на лазерната епилация е излагането на слънце. След процедура слънцето трябва да се избягва от 5 дни(с диоден лазер) до 4 седмици(с александритен лазер). Това може да е трудна задача през лятото.Но през есента и зимата, когато дните са къси и прекарваме повече време на закрито, не е проблем избягването на UV лъчите, а дългите дрехи покриват тялото ни и третираните зони са винаги защитени от директна слънчева светлина.

· По-малко изпотяване
 
Друг проблем при лазерната епилация е потта. Потта може да раздразни кожата и да причини дискомфорт след лазерна процедура. През есента и зимата е по-малко вероятно да се потите толкова много, което ги прави подходящо време за лазерна епилация.

· Без бръснене

Ако искате да получите най-добрите резултати от лазерната епилация, не трябва да бръснете или поне не често. През лятото това е малко-по трудно за постигане.       

Лазерна епилация през пролетта и лятото

· По-бързи резултати

Друго предимство на лазерната епилация през пролетта и лятото е, че резултатите идват по-бързо. Това е така, защото космените фоликули обикновено реагират по-добре на лазера през тези месеци.

· По-малко странични ефекти

Страничните ефекти от лазерната епилация обикновено са минимални, но могат да се появят по-често, когато процедурата се извършва през студените месеци. Това е така, защото кожата е по-вероятно да бъде раздразнена от студеното време(особено откритите зони на лицето).

· По-добър тен

Много хора установяват, че кожата им придобива тен по-добре след лазерна епилация през пролетта и лятото.
 
Целогодишна лазерна епилация

Без значение кое време на годината е, лазерната епилация е най-добрия начин в борбата с нежеланото окосмяване. Независимо дали искате да се отървете от космите по лицето, краката или другаде по тялото си, лазерната епилация може да ви помогне.