Бръснене, епилатор, кола маска... методите за обезкосмяване отнемат време, създават раздразнения, но ако искаш да имаш гладка кожа, често това изглеждат единствените опции. Всъщност, ако си готов/а да инвестираш наведнъж малко по-голяма сума, вместо месец след месец по малко, може да имаш доста по-постоянен и дори вечен резултат. Говорим за лазерна епилация - високотехнологичен метод, чрез която косменият фоликул се загрява постепенно с множество нежни пулсове от лазерна енергия, едновременно с три дълбочини на проникване. Тази процедура предизвиква усещане, подобно на масаж, безболезнена е и не води до изгаряния.

Помолихме професионалистите на един от най-модерните центрове за лазерна епилация в София Satori да ни обобщят цялата информация, която трябва да знаем, преди да пристъпим към трайното обезкосмяване.


1. Лазерната епилация не е толкова сложна процедура, колкото звучи

Всяка услуга с думата "лазер" в името си може да звучи смущаващо, но всъщност технологията има прост принцип. Лазерната епилация премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки пигмента на космения фоликул – меланин, чрез лазерни импулси, които причиняват температурно разрушаване на клетката на фоликула, без да увреждат кожата. По този начин след няколко процедури растежът на космите се редуцира до 90% за няколко процедури.

2. Има три основни типа лазери

Диоден лазер

Диодният лазер има най-висока ефективност за различните тонове на кожата - от много светла до много тъмна. Дължината на вълната прониква по-дълбоко и премахва космите, които дори не са израснали до повърхността на кожата и се справя, както с дебели и тъмни, така и с тънки и светли косъмчета. По-новите диодни лазерни технологии, като Alma Soprano Titanium са подходящи за прилагане дори по време на слънчевите месеци.

Александритен лазер

Медицински тип лазер, който работи добре на големи площи, но има добър ефект само при хора със светла до средно тъмна кожа и без тен. Не може да се използва през лятото, защото има висок риск от изгаряне и пигментиране на кожата.

Този лазер е с дълъг импулс и може да се използва безопасно за всички типове кожа, включително с тен. Той обаче е по-малко ефективен за тънки косъмчета, в сравнение с другите лазерни технологии.

3. Лазерната епилация дава най-добри резултати във всички области на тялото

Лазерната епилация е ефективна върху всяка част от тялото, по-бавно се повлиява зона лице, поради факта, че косъмчетата в анагенна (активна) фаза на растежа са най-много и е необходимо да се правят на всеки 30-40 дни.

4. Хората с гъсти, твърди и тъмни косъмчета са най-добрите кандидати за лазерна епилация

Ако имаш тъмни косъмчета и си смятал/а за проклятие колко упорити могат да бъдат те, ето една добра новина за теб. Лазерният лъч се привлича от цвета на фоликула и работи по-ефективно върху тъмните косми. Но има “но”. В тези случаи може да се наложат малко повече лазерни сесии. “Някои косъмчета са просто много устойчиви и понякога излизат нови, поради хормонални промени, или активиране на нови фоликули“, обясняват експертите от Satori Laser и допълват - “Ние работим с ефективната SHR епилация, при която загряването действа много по-ефективно срещу косъма, тъй като енергията и топлината преминават многократно през неговия фоликул, от една страна, а от друга - действат на три дълбочини едновременно.

5. Трябва да спреш да използваш някои медикаменти

Точно, както при кола маска, лазерната епилация е несъвместима с някои лекарства. Всички медикаменти, които имат фоточувствителни реакции, трябва да не се приемат поне седмица преди лазерната процедура. Повечето антибиотици могат да бъдат фоточувствителни, така че ако имаш инфекция, може да е по-добра идея да преместиш часа си за епилация за след края на процедурите. Не трябва да използваш и кремове със силни активни съставки, като ретиноиди и алфа хидроксилни киселини. Тези съставки могат да направят кожата по-уязвима към слънцето и по-раздразнителна между лазерните процедури.

6. Ще видиш финалните гладки резултати след 6-8 процедури

“Всеки организъм е различен, така че броят сесии, който ще отнеме трайното обезкосмяване, варира”, информират от лазер център Satori

Лазерната епилация има ефект, когато косъмът е в активната си фаза на растеж. Различните части на тялото имат различни темпове на растеж и следователно може да отнеме повече или по-кратко време, в зависимост от това, кое място се третира. Повечето хора се нуждаят от 6 до 8 процедури за да постигнат финален резултат - трайно гладка кожа.

7. Трябва да не пропускаш насрочените си сесии

Една от най-големите грешки, които хората допускат, е че пропускат лазерните си процедури. Често след 1-2 сесии, когато растежът на космите се забави, пациентите започват да пропускат часовете си. “Ако наистина искате трайно обезкосмяване, следвайте инструкциите на специалистите в центъра за епилация - те знаят кой е най-подходящият момент за посещението ви. Ние изпращаме напомнящи съобщения на пациентите - за тяхно удобство - за да не пропускат часовете си, които често са през 5-8 седмици и понякога хората просто забравят за часа си”, споделят от Satori.

8. Не е болезнено

Тази процедура предизвиква усещане подобно на масаж с топли камъни, безболезнена е и не води до изгаряния.

Ако все пак изпитваш болка или дискомфорт, информирай терапевта. Той ще прецени, дали да намали малко енергията, за да не изпитваш дискомфорт.

9. Не отменяй часа си, дори да си в онези дни

За разлика от бикини кола маската, при лазерната епилация не се налага да отменяш часа си по време на месечния си цикъл. Просто използвай тампон, ако ще третираш зона интим и всичко ще бъде наред.

10. 12-24 часа преди лазерната сесия: Обръсни зоните, които ще третираш

Около 24 часа преди сесията в центъра за епилация, избръсни зоната, която ще бъде третирана. Ако косъмчетата са по-дълги, ще отнемат от силата на лъча, която е предназначена за корена. Не трябва да отскубваш и боядисваш косъмчетата 3-4 седмици преди часа си, защото фоликулът трябва да остане непокътнат, за да може да лазерът да го унищожи.

11. Задължително нанасяй слънцезащита върху третираната област

Всъщност, нанасяй всеки ден козметика с висок слънцезащитен фактор на всяка видима част на кожата си, независимо от сезона. Не се излагай никога на слънце без защита - това се отнася с особена сила за третираната с лазерен апарат област. Ако не се грижиш добре за кожата си, рискуваш хипер- или хипопигментация.

12. Цените на сесия започват от около 25 лева

Цените на лазерна епилация, може да варират, а по-изгодно е да закупиш пакет от няколко процедури за допълнителна отстъпка. По-големите и трудни зони очаквано са и по-скъпи, което автоматично дава привилегия на дамите за цената. Съветваме те да предплатиш пакет от 3 или 5 процедури, за да ти излезе най-изгодно. Тук на пръв поглед инвестицията изглежда по-голяма, но на фона на всички разходи за продукти за обезкосмяване и часовете, които ежедневно отделяш за процеса, лазерната епилация определено е доста изгоден избор в дългосрочна перспектива.

13. Има и рискове

Лазерната епилация използва лъч с висока температура, което носи рискове от изгаряния, образуване на мехури и дори белези. Диодните лазери се считат за по-безопасни (дори напълно). При тях терапевтът, който извършва процедурата винаги прилага гел върху зоната. Той има леко охлаждащо действие, служи и за предпазване на кожата от изгаряне, а след него кожата е отлично хидратирана и мека на допир. Преди да запазиш час за лазерна епилация, попитай дали технологията  има европейски сертификати за безопасност.

За финал.

След приключване на основния курс на лазерна епилация, очаквай до 850-90% премахване на окосмяването, а останалите косъмчета ще бъдат много по-тънки и светли. За да поддържаш резултатите просто посещавай студиото 1-2 пъти в годината, когато ти е удобно. Може и през лятото, както разбра, но предварително се увери, че техниката в студиото го позволява.

Без някои неща е по-добре и нежеланите косми категорично са сред тях, нали? Господа, и на вас говорим ;)