Сред откритите артефакти има и сечива, бойна брадва от рог на елен, керамични съдове и медно длето. Това съобщи археологът Владимир Славчев.

„Центърът на некропола е проучен още в средата на 60-те години на миналия век. Такъв уникален комплекс не вярвам да се появи в следващите десетилетия, може би столетия и хилядолетия. Благодарение на тези открития името на Варна влиза завинаги в учебниците.

Тази година се отбелязват 50 години от откриването на съкровището на некропола, което е най-старото обработено злато на света.

По случай юбилея Варна е домакин на научна конференция, която започва днес. В нея ще вземат участие 26 учени от България, Великобритания, Германия, Франция, Гърция и Румъния. Техните доклади са на тези за каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита.

Заради откритите в гробовете на некропола над 3 000 златни предмета с общо тегло над 6 кг и необходимостта те да бъдат експонирани Варненският археологически музей се сдобива със сегашната си сграда. В нея преди това се е помещавала гимназия, припомни директорът Игор Лазаренко.