Ако решите да предприемете едно пътуване към Тунис, има няколко полезни съвета относно пътуването Ви, които решихме да представим днес.

1.Тунис и попълване на миграционна карта
Предстои Ви пътуване до Тунис, то имайте предвид, че при пристигането Ви на летището в Тунис ще трябва да попълните миграционна карта. Тя се състои от две части, като едната се взима при паспортната проверка на влизане в страната, а другата трябва да запазите, защото ще Ви бъде поискана при напускане на Тунис.  Тъй като тя се попълва на самото летище е добре да имате под ръка химикал, с който да я попълните, за да не чакате дългите опашки. Съдържанието на миграционната карта е следното: три имена / за омъжените жени трябва да се посочи и моминското име/, дата и място на раждане, националност, номер на документ за самоличност, професия, откъде пристигате, време и място на престой в Тунис, като втората част на картата е аналогична на първата.

2.Какво трябва да знаете за Тунис и валутата?
Официалната валута на Тунис е тунизийски динар, който според ориентировъчния обменен курс е 1,66 тунизийски динара = 1 лв., като се приемат и долари, и евро, но най-изгодно е пазаруването в местна валута. Тунизийската валута е една от най-интересните и може да видите монета на стойност ½ динар /милима/ и банкнота с номинал 30 динара, които са доста необичайни. Обмяната на парите си /евро и долари/ можете да извършвате в банка, обменно бюро или в хотела, без да се притеснявате, тъй като обменния курс е почти еднакъв навсякъде. Обръщаме Ви внимание, че трябва добре да прецените колко пари да си обмените, тъй като тунизийския динар е неконвертируема валута и ако не сте успяли да похарчите всичко ще Ви се наложи преди напускане на Тунис да обмените отново. За да можете да обмените тунизийските си динари за евро или долари, обаче, имайте предвид да пазите бележките си, които сте получили при предишната обмяна. Освен това, имайте предвид, че в Тунис, може да се плаща и с карти, но трябва да предупредите преди това банката си, за да не останете изненадани с блокирана карта.

3.Тунис, пазарене и бакшиши
Подобно на всяка друга арабска държава, в Тунис пазаренето е истинска традиция и е почти задължително. Някои приемат, че успешният пазарлък е, когато разделиш цената на 3 и започнеш да се пазариш от нея. Ако обичате да пазарувате, то оставете място в багажа си, защото може да се сдобиете с изключителни кожени изделия от камилска кожа /чанти/, сребърни бижута, керамика, многоцветни чанти, туники, шалове, килими, козметика и др. Имайте предвид че, въпреки че, ще видите много козметика от арган, то истинската и качествена тунизийска козметика е от кактус. Освен пазарлъка, в Тунис е прието оставянето на бакшиш.

4.Тунис и слънцето
Както сами може да се досетите от местоположението на Тунис, там е много топло и слънцето много силно. Затова трябва да сте изключително внимателни и Ви препоръчваме да си вземете слънцезащитни кремове с възможно най-висок фактор на защита, дори и да се върнете без особен слънчев загар, то кожата Ви ще бъде предпазена.

5.Тунис и сувенирите за подарък
Обикновено всички още преди да сме тръгнали на почивка мислим за това какво ще купим като подарък на близките ни. При пътуването Ви до Тунис, не бързайте да купувате подаръци за близки и приятели още в първите дни на почивката Ви, колкото и да е изкушаващо. Оставете тази дейност за един от последните дни, тъй като вече ще сте прекарали достатъчно време на място и ще сте запознати с цените. Имайте предвид, че ако се решите да се запишете за  двудневната екскурзия до Сахара с Мистрал Травел, то ще посетите и един от най-святите за мюсюлманите градове - Кайруан, където освен да видите най-старата джамия в Магреб, ще можете и да закупите едни от най-красивите сувенири и то на изключително ниски цени.